Fakta om bomull

Annons

Bomull är ett naturligt fiber som skördats från anläggningen som bomull. Bomull är ett av de äldsta fibrerna enligt mänsklig odling, med spår av bomull över 7 000 år gamla återhämtat sig från arkeologiska platser. Bomull är också en av de mest använda naturliga fibrerna finns idag med konsumenter från alla klasser och nationernas bärandet och med bomull i olika program. Tusentals tunnland ägnas globalt åt produktionen av bomull, oavsett om det är nya världen bomull, med längre, jämnare fibrer eller de kortare och grövre gamla världen sorterna.

Annons

Bomull är i familjen mallow och producerar känsliga, vackra blommor. Andra medlemmar av familjen mallow inkluderar hollyhocks och hibiskus, används för att piffa upp trädgårdar över hela världen. Bomull fiber utgör runt frön av bomull anläggningen och är utformad för att göra frön långa sträckor på vinden så att anläggningen kan distribuera sig själv. Tidiga människor insåg att de mjuk, fluffiga fibrerna kan vara lämpliga för textil användning och började häcka vid anläggningen, välja för fluffig, lätt spunnet sorter.

Tillverkning av bomull

Efter skörd, måste bomull kammade ta bort frön. Det brukade vara en mödosam process fram till Uppfinnandet av bomullsgin, som snabbt separerar frön från fiber och combs dem för spinning. Medan ett enda bomull fiber är inte oerhört stark, när flera curling fibrer är rätade och twisted tillsammans bildar de en stark, smidig tråd som kan vara stickat eller vävt, samt färgade.

Bomull är något brandfarliga, framför allt ljusare cottons som innehar en mängd luft. Vissa bomull är kemiskt behandlat för att minska brandfarlighet. Många cottons blandas också med andra naturliga fibrer, såsom linne, för särskilda egenskaper, eller lägga till textur och styrka till fiber. Bomull kan vara vävt eller stickat. Det kan också omvandlas till flanell, Manchester, muslin och en mängd andra tyger används allmänt att amerikansk bomull rådet använder "tyg i våra liv" som ett motto.

Bomull bär också miljömässiga kontroverser, särskilt i utvecklingsländerna, där farliga bekämpningsmedel är kraftigt anställda. Bomull är föremål för angrepp, och därför många odlare Släck kraftigt anläggningen i bekämpningsmedel som är skadliga för människors och djurs hälsa, liksom herbicider att eliminera konkurrensen för resurser. Ett antal tillverkare ändra också genetiskt växt, som många utanför industrin betraktar som en diskutabel praxis. Bomull har också mycket stor vatten krav, som får släppa stress på nationerna med begränsad vattenresurser. I slutet av 1900-talet fanns det en push för ekologiska, hållbara bomull odlas och skördas utan användning av bekämpningsmedel och mänsklig exploatering. Denna bomull är betydligt dyrare än konventionellt odlad bomull, men kanske inte är praktiskt för de flesta konsumenter.

Annons